De kunst van het minnen
Je bent zowel een plus- als een minpool. Als jouw plus in verbinding is met een andere plus, kan er een vrije stroom ontstaan. Misschien ken je deze ervaring wel in het contact met een geliefde. Jouw plus kan zich in het contact met een ander mens ook op de minpool richten. Dan kun je je plus laten stromen door je te richten op iemands nood of behoefte. Je ziet die en doet iets wat in jouw vermogen ligt in de vervulling ervan. Het is heerlijk om zo te 'plussen'. Maar dat gaat niet altijd. Hoe werkt het als je zelf de minpool bent?
Hoe de lading van jouw minpool is ontstaan Als kind zit er nog weinig tussen jou en je omgeving. Je bent open en in verbinding. Daardoor neem je als vanzelf overtuigingen en patronen van de mensen dichtbij over. Misschien is je vader vaak emotioneel afwezig en ben je daarmee als het ware besmet geraakt. Of neem je je moeders boosheid over. De behoefte aan verbinding is heel groot omdat je voor je overleving totaal afhankelijk bent van de mensen die voor jou zorgen. Je min heeft te maken met wat jij voor je overleving nodig hebt. Je bent dus heel gevoelig: is er echte verbinding en worden mijn behoeftes vervuld? Word ik gezien? Als dat niet het geval is, probeer je de verbinding tot stand te brengen door iets te doen. Je gedraagt je op een bepaalde manier. Je gaat bijvoorbeeld pleasen. Je merkt dat het werkt als je lief lacht. Of als je stampij maakt. Misschien trek je je terug, maak je je klein omdat het te onveilig voor je is om het gebrek aan echte verbinding te ervaren. Zo bescherm je jezelf op een bepáálde manier. Hierin ontstaan ook patronen. De lading van jouw minpool heeft zich dus door de ervaringen in het contact met de mensen dichtbij ontwikkeld. Het is een unieke, hoogstpersoonlijke mix. Zo ben je als mens gevormd. Je min bepaalt deels de wijze waarop jij op dit moment functioneert.
Je minpool in relaties In het contact met andere mensen wordt je min vaak getriggerd. Dan ben je de pleaser, de botterik, de perfectionist, of een andere vorm die jouw min als vanzelf aanneemt. Je raakt onvrij, bevangen, reactief. In relaties staat dat echte verbinding in de weg. Als jouw min op de min van een ander stuit, ontstaat er kortsluiting. Dan ben je afgesloten en is er geen verbinding. De lading van beide minnen bepaalt hoe het eruit ziet. Het kan een knetterend conflict zijn of dat het gewoon niet stroomt, dat het vast zit. Relaties kunnen zo zelfs in een bepaalde vorm stollen. Het is veilig ook al is het misschien onprettig voor jou of voor de ander. Ertegen vechten helpt niet. Misschien is de ander de pluspool als jij in je min zit. Maar daar heb je geen controle over. Wat kun je zelf doen als jij in contact met een ander in je min schiet?
Minnen Je kunt leren ‘minnen’. Je privérelaties zijn hiervoor bedoeld. Je kunt op twee manieren minnen.
De eerste manier gaat over het erkennen en verdragen van je eigen min. En die van de ander. Dat betekent niet dat je alles altijd goedvindt maar dat je benoemt waarin jij zelf geraakt wordt. Waar jij last van hebt, zonder dat je het de ander verwijt. Te erkennen dat je zelf in je min zit en dat er geen andere oplossing is dan dit te ervaren. Jezelf hierin te laten zien, kenbaar te maken. Dat is kwetsbaar. Je spreekt je dan uit over je eigen ervaring, wat je denkt en voelt. Zonder dat de ander iets voor je hoeft op te lossen. Als je ruimte maakt om dit allebei te doen, ontstaat er als vanzelf weer verbinding. Dan gaat het weer stromen.
De tweede manier heeft met het uiten van behoefte te maken. Hoe ga jij om met je eigen behoeftes in je relaties? Pas je je (te) makkelijk aan? Ga je ervan uit dat de ander al jouw behoeftes als vanzelf moet kennen én vervullen (alsof je een kind bent)? En schiet je als dat niet gebeurt in je min? Of heb je het opgegeven? Omdat je al zo vaak teleurgesteld bent? Goed minnen is dus ook je eigen behoeftes in het contact erkennen, en inbrengen. Zonder te eisen, claimen, manipuleren, of dwingen. De ander kan en zal niet al je behoeftes vervullen. Dat hoeft ook niet. Het verdragen van onvervuldheid hoort bij de kunst van het minnen. Als je uitspreekt waar jij in het contact naar verlangt, laat je jezelf zien. Dat is opnieuw kwetsbaar. En je openen voor de mogelijkheid van vervulling is spannend want je weet niet of de ander je behoefte vervult. Of dat nu gebeurt of niet: het op een goede manier inbrengen van je eigen behoeftes in het contact opent de verbinding.
'Minnen' brengt net als 'plussen' een gezonde dynamiek op gang zodat je relaties een speelveld worden voor jouw eigen bloei, en die van de ander. Door je uit te spreken over je eigen ervaring en door je eigen behoefte in te brengen, activeer je zelf de verbinding van binnenuit. Zo kan de lading van je eigen min verzachten waardoor de ondermijnende invloed ervan afneemt. De lading van je min stroomt terug in je plus. En van daaruit misschien wel weer naar een ander.
Oefening in minnen Kies één relatie die jij de komende week door te ‘minnen’ van stroom gaat voorzien. Je weet zelf waarschijnlijk wel in welke relatie je dat op dit moment het beste kunt oefenen…