top of page

Over talent en de werking van jouw batterij (2)


Jouw plus is een uniek talent. Het is je identiteit omdat je het bént. Je talent is voor jouzelf van betekenis omdat het je van binnenuit richting kan geven in je leven. Heel concreet in werk bijvoorbeeld. Dan kom je zelf tot bloei. En in je talent ben je van betekenis voor anderen.

Hoe werkt talent? En hoe kan je het laten stromen?

Hoe talent werkt Een docent met als talent ‘enthousiasmeren’, was gefrustreerd over zijn werk. Hij signaleerde vooral een gebrek aan enthousiasme in het team. Toen hij zich verbond met zijn talent, kreeg hij ideeën voor een project. Hij slaagde erin om zijn collega’s hierin mee te krijgen. De sfeer en onderlinge samenwerking in het team verbeterde. Wat ten goede kwam aan de leerlingen. Bovendien werd hij zelf ook weer enthousiast en van binnenuit gemotiveerd. Allemaal dankzij de bewuste inzet van zijn talent.

Stel je drie tandartsen voor. Eentje werkt op de automatische piloot, zit er zelf niet echt in. De andere twee wél, ze doen hun werk vanuit hun plus. De ene heeft als talent 'optimist', de andere 'rustgever'. Het werk, de handelingen, wát ze doen, is precies hetzelfde. Maar hóe ze het doen, verschilt. Dat doet iets met de cliënt. Misschien is zelfs wat ze zeggen of vragen hetzelfde, maar is de intonatie anders. De 'optimist' zal bij een bepaalde cliënt áángaan en iets bepaalds zeggen of doen. Drie bankdirecteuren, drie schoonmakers, drie cassieres, drie minister-presidenten...

Het beroep, wát je doet, is vanuit het perspectief van je talent van minder belang dan hóe je het doet. Begrijp je de werking? En het verschil dat je kan maken als je je bewust bent van je plus?

De werking van talent kent een aantal vaste schakels. Het is een soort kettingreactie. Verbinding is essentieel. Het begint met je te verbinden met je eigen plus. Vanuit je talent kijk je op een bepaalde manier. Je ziet wat er ontbreekt, een tekort. Je plus gaat áán op de min van een ander. Daarin schuilt een behoefte. Dan krijg je een idee. Een ingeving. Er komt iets in jou op, waar de ander wat aan heeft. Dat is een vrije, creatieve impuls van binnenuit. Dan doe je het. Je zegt of doet iets, op jóuw manier. Je voegt iets toe in het contact. Jouw plus stroomt zo naar de min van iemand anders. Deze persoon is dan de afnemer van jouw talent. Als je lekker in je vel zit, dan kan dit spontaan, als vanzelf gaan. De concrete situatie waarin jij áángaat, de vorm die je talent krijgt in wat je doet en de maat ervan zijn steeds anders. Misschien start je een groot project, of zit het hem alleen in een bepaalde blik van jou. De aanleiding of het tekort waarop je aangaat, is in essentie steeds hetzelfde. Net als wat je geeft: de kwaliteit van jouw lading, jouw betekenis. En hoe het werkt ook. Dát het werkt, is niet altijd vanzelfsprekend. Hoe kun je je talent laten stromen?

Je plus laten stromen De crux zit ‘m in het (al dan niet) krijgen, en vervolgens volgen van ingevingen. Ingevingen zijn ideeën die van binnenuit in je opwellen in een specifieke situatie. Een ingeving heeft iets vernieuwends, verfrissends. Het is jouw positieve respons op een bepaalde situatie. Verbinding met je eigen plus is allereerst van belang. Behalve een pluspool, zit er aan jouw batterij ook een minkant. Vanuit je min ben je reactief. Vanuit je plus ben je creatief. Dan kun je een idee krijgen als je je verbindt met de ander, je afnemer of klant en diens behoefte. Als je een ingeving krijgt, heb je de keus om de ingeving te volgen. Doe je het, of doe je het niet?

Er kunnen goede redenen zijn om het niet te doen. De context doet er bijvoorbeeld toe. Je partner zit niet altijd te wachten op jouw talent. Dat vraagt om het leren doseren van je talent. Meestal is er moed voor nodig om je ingeving te volgen. Omdat je door dat te doen zelf zichtbaar wordt in wie jij bent. De angst voor afwijzing ligt op de loer. En omdat jouw impuls voor verandering zorgt. Dat roept in eerste instantie bijna altijd weerstand op. Ook al betreft het een positieve verandering.

Oefening: ingevingen volgen Wees in de komende week gespitst op ingevingen. Momenten dat je iets binnenvalt. Door je vanuit je plus te verbinden met je afnemer of klant. De vraag te stellen: hoe kan ik bijdragen? Te luisteren naar wat er in je opkomt. Als er iets in je opkomt, het te doen. Of niet…

bottom of page