top of page

Recharge Battery: je vitaliteit versterken (1)


Yellow Daffodil Close Up

Vitaliteit betekent levenskracht of energie. Het gaat over je krachtig en energiek voelen. Zin hebben in de dingen. Het gaat ook over je vermogen om te herstellen. Je kunt jezelf vergelijken met een batterij. Je verbruikt energie dus je hebt ook energie nodig. Dat is een simpele wetmatigheid. De naleving ervan is soms niet zo simpel. Misschien ben jij zo iemand die te weinig doet aan het opladen van je batterij. Weet je eigenlijk niet goed hoe je dat kunt doen, ken je je eigen behoeftes slecht. Maak je er geen tijd voor en als je een poging doet, laat je er makkelijk iets of iemand anders tussenkomen. Of heb je vanwege bijvoorbeeld ziekte te maken met een veranderde energiehuishouding. In dit blog lees je hoe je je vitaliteit in drie stappen kunt versterken. En geef ik je tot slot een oefening voor de komende week om dit ook concreet toe te passen.

Batterij check De eerste stap is om regelmatig vast te stellen wat jouw batterij aangeeft. In mijn praktijk komen onder andere mensen bij wie de batterij leeg is. Opgebrand. En het gebeurt best vaak dat ze zodra ze weer iets opgeladen zijn, zeg dat de meter weer op 20% staat, denken dat ze er weer vol tegenaan kunnen. Dat is heel verraderlijk. Het is dus belangrijk om te weten hoe het voelt om écht 100% opgeladen te zijn. En het vraagt om eerlijk constateren hoe je batterij ervoor staat. Zodat je er iets aan kan doen. Hoever is jouw batterij nu opgeladen?

Je behoefte (er)kennen Je batterij kent een innerlijk en een uiterlijk aspect. Het uiterlijke aspect gaat over je fysieke gezondheid, inclusief je mentale en emotionele gesteldheid. Dat aspect is voortdurend aan verandering onderhevig. Je krijgt onder andere energie door te eten, te slapen, voldoende rust en beweging te nemen. Het innerlijke aspect gaat over je kern of wie je echt bent. Er is een wisselwerking tussen die twee. Beide aspecten verdienen jouw aandacht. Het begint met het (er)kennen van je eigen behoeftes. Dat kun je in alledaagse keuzemomenten oefenen. Bijvoorbeeld als je gaat eten. Waar heb je echt zin in? Nog even los van of die specifieke behoefte wordt vervuld. Zo leer je je eigen behoeftes kennen. Je kunt je batterij opladen door met enige regelmaat je behoefte van het moment te vervullen. Tijd te nemen om te doen waar jij op dat moment zin in hebt.

Als je het lastig vindt om je behoefte te voelen, kan het helpen om eerst vast te stellen hoe het met je is. Wat je waarneemt aan jezelf, aan je lichaam, in je denken en emotioneel. Als je het koud hebt, is je behoefte misschien warmte. Krijg je zin in een warm bad, een tijdje onder een warme douche staan of met een kruik heerlijk onder een warme deken liggen met thee of warme chocolademelk. Als je op een werkdag voornamelijk je hoofd hebt gebruikt, heb je wellicht behoefte aan frisse lucht, buiten lekker uitwaaien. Terwijl je als je fysiek werk hebt gedaan, juist zin kan hebben om een boek te lezen of te studeren. Als je verdrietig bent, maar het niet lukt om te huilen, heb je misschien behoefte om mooie muziek te luisteren die je raakt zodat je je tranen even de vrije loop kunt laten. Of als je juist heel emotioneel bent, kun je behoefte hebben aan luchtigheid. Dan kan een leuke film of tv-serie zien je zinnen verzetten zodat je ervan opknapt.

Je behoeftes zijn dus concreet, specifiek en veranderlijk. En je gesteldheid in het moment kan een ingang zijn voor je behoefte.

Doen De derde stap is het doen. Klinkt logisch, maar gebeurt vaak niet. Er trekt van alles aan je en in je, waardoor je het niet doet. Wat kan helpen is om hiervoor regelmatig, bijvoorbeeld wekelijks tijd vrij te maken. Misschien zelfs op vaste momenten zodat het onderdeel wordt van je week. Als het dan een keer toch niet lukt, pak je het de volgende week gewoon weer op. Zo kan het versterken van je vitaliteit van binnenuit gaan komen en leer je jouw eigen batterij op te laden.

Oefening Voor de komende week vind je hier een oefening om je vitaliteit te versterken.

Pak je agenda er maar even bij. Kies dan een moment, waarop je hiervoor tijd vrijmaakt. Misschien een keer een uur op een avond, of een heel dagdeel, wat jou komende week past. Vraag je op het geplande moment af waar jij behoefte aan hebt. Zoek een manier om deze behoefte te vervullen. Wees hierbij zo nodig creatief. Doe het maar!

bottom of page